
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MSHSL Sports Medicine Advisory Committee Interpretation 
 

Bylaw 107.02 After major surgery or serious illness or injury, the attending physician must certify in writing the 

student’s readiness to return to competition.  

 

  

Interpretation:  

For return to participation following a major surgery or serious illness or injury that requires medical evaluation or 

surgery, the attending physician must certify that the student athlete is medically eligible to resume practice and 

competition. Return to participation may be a graduated process with return to training followed by a return to 

competition. The attending physician is the physician of record who is treating the student athlete and managing the 

recovery. The attending physician may be changed through a formal transfer of care to a board-certified physician 

working within their scope of practice. 

 

Transfer of care for return to participation (medical eligibility) during MSHSL contests or in sectional and state 

tournaments is not allowed without a physician to physician sign off. 
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