
MSHSL ELIGIBILITY AND SUMMER SPORTS PARTICIPATION

This information is intended to assist you in protecting your continued eligibility for high school sports. Review the following Minnesota State High School 
League rules which may affect your summer sports participation. Contact your high school athletic director if you have any questions about these rules 
as you plan for summer sports participation. 

Bylaw 201
Amateur Status

A student may not participate in League-spon-
sored activities unless the student is an 
amateur in that activity. A student becomes a 
professional if the student participates with a 
professional team in a contest or accepts any 
of the following for participation in school or 
non-school athletics:
1. A salary or cash.
2. Merchandise valued at $100.00 or more.
3. A	share	in	the	season	profit.
4. An expense allowance for tryouts.
Golf is governed by USGA rules.
Penalty: A student who becomes a profession-
al	will	be	disqualified	for	further	high	school	
participation in that sport.

Bylaw 203
Camps and Clinics During the 
Summer

Student athletes attending summer camps or 
clinics must adhere to the following guidelines 
established by the Board of Directors:
1. A student may attend a camp or clinic where

a salaried or non-salaried Sophomore, “B”
squad, Junior Varsity or Varsity member of
the coaching staff from the student’s high
school serves as an instructor or is a staff
member during the student’s attendance.

2. Camp, clinic and or team participation fees
must be provided by the student or the
student’s parent(s) or guardian(s), unless
other arrangements are approved by the
League Board of Directors.

3. The non-school camp or clinic program
shall not include any type of competition
with teams from another camp or clinic.

Penalty: See penalties outlined in box on next 
page.
Interpretation:
Q. Can a booster club pay the camp fee for a

student or for groups of students?
A. No. Booster clubs and other civic groups

can give money to a school for the school
athletic programs, but the camp or clinic
fee must be paid by the student or the
student’s parent(s) or guardian(s).

Bylaw 204
Awards

Awards presented to and accepted by students 
shall be of a symbolic nature (under $100.00 
retail value). 
Penalty: Ineligible for all further high school 
competition. The provisions of the bylaw do 
not void the right of a student to accept an 
award in a non-League sponsored activity. 
Acceptance of a prize for a sport or contest 
not conducted by the League such as bowling, 
boxing, rodeo, free throw contest, etc., would 
not make a student ineligible. Hole-in-one 
contests are governed by USGA rules.
Interpretation:
Q. Does the acceptance of a jacket for being

a member of a summer team constitute a
violation of MSHSL rules?

A. The MSHSL awards rule states that:
Items such as jackets, rings, jewelry,
watches, merchandise services, trips, free
or reduced price admission, in which the
value of the award(s) exceeds $100.00 and
other like items of more than $100.00 value
would constitute a violation. If the value
of the jacket does not exceed $100.00, it
would not constitute a violation.

Bylaw 208
Non-School Competition and  
Training During Summer Vacation

Students may participate in summer activities 
through training at summer camps or clinics or 
participation on competitive non-school teams, 
provided that:
1. Activities are voluntary and students are not

influenced	or	directed	to	do	so	by	a	salaried
or non-salaried member of the student’s
sophomore, B squad, junior varsity or varsi-
ty high school coaching staff in that sport.

2. Students may not use any type of high
school uniform or equipment including
helmets, pads, etc. Exception: Goalie
equipment may be issued by schools.

3. A student’s fee for non-school coaching or
training must be provided by the student
or the student’s parent(s) or guardian(s)
unless approved by the League Board of
Directors.

Summer Defined:	Summer	shall	be	defined	
as the period from the Saturday following 
the fourth Friday in May through Labor Day. 
Summer for the sport of soccer shall be 
defined	as	the	day	following	the	fourth	Friday	
in May through the Sunday immediately prior 
to	the	official	starting	date	of	the	MSHSL	high	
school soccer season. Note: Students may 
participate in activities during the summer, as 
defined	above,	even	though	their	high	school	
sport season in the same sport has begun, 
i.e. students may play tennis tournaments or
participate in road races through Labor Day.
Soccer is excluded from dual participation as
defined	above.
Penalty: See penalties outlined in box on next 
page.
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THE FOLLOWING PENALTIES APPLY TO VIOLATIONS OF 
BYLAWS 203 AND 208

1. First Violation:	After	confirmation	of	the	first	violation,	the	student	shall	lose	eligibility	IN
THAT SPORT for the next two consecutive interscholastic contests or two weeks of that
season, whichever is greater. If there are fewer than two events remaining in that sport,
the loss of eligibility will continue into the next season in that sport.
Note: This means that a senior who violates the bylaws at the end of a sport season will
lose eligibility for two games in the next sport season in which the student participates.

2. Second Violation:	After	 confirmation	 of	 the	 second	 violation,	 the	 student	 shall	 lose
eligibility IN THAT SPORT for the next six consecutive interscholastic contests.

3. Third Violation:	After	confirmation	of	the	third	or				subsequent	violations,	the	student	shall
lose eligibility IN THAT SPORT for the next twelve consecutive interscholastic contests.

4. Consecutive Penalties:	Penalties	shall	be	consecutive	beginning	with	the	student’s	first
participation in a League activity and continuing through the student’s high school career. 

Interpretations:
Q. Are high school students eligible to

participate in AAU tournaments and
or other non-school events without
jeopardizing their high school eligibility?

A. Yes. Students who have been members of
their high school sports team are eligible to
participate in the non-school events under
the following conditions:
1. Participation in a particular event/activi-

ty does not occur during the high school
season in that same event/activity.

2. Students may not use any type of high
school uniform or equipment including
helmets, pads, etc. Exception: Goalie
equipment may issued by schools.
Students may rent personal protective
equipment from their schools.

Q. May students participate in Captain’s
Practice?

A. Yes. Students may participate in practices
organized by the team’s captains so long
as participation is voluntary and no salaried
or non-salaried school personnel are
involved in any capacity.

Q. May students participate in Open Gym?
A. Yes. Students may participate in open gym

so long as it meets the following criteria:
1. The school facilities are available for

students to participate in a number of
activities.

2. The recreational activities are open to
all students.

3. There is no coaching of the skills and
techniques of activities provided in the
school interscholastic athletic program.

4. There is no requirement for students
to attend open gym activities as a
prerequisite for membership on a high
school team.

LAST DATE TO JOIN A TEAM

A. To be eligible for section and state competition, a student must be a member of that
school’s	team	no	later	than	the	fourth	Monday	(the	22nd	calendar	day)	from	the	official
start of that sport season.

B. Membership	Defined:	A	student	must:
1) Be practicing with the high school team;
2) Be on the school’s master eligibility list; and
3) Be under the bylaws of the League.

C. Exceptions: At the member school’s discretion, students may be allowed to join a team
after	the	fourth	Monday	(the	22nd	calendar	day)	from	the	official	start	of	that	sport	season
and be fully eligible for regular season and post-season competition if they meet any of
the four conditions below.
1) Transfer students who become eligible in their new school.
2) Students, who are participating in another sport and wish to drop that sport or

participate in a second sport during that same sport season, provided they have not 
delayed their membership in order to gain a competitive advantage.

3) Students who were under the care of a physician and were medically unable to join
the	team	by	the	specified	date.	Students	must	have	written	documentation	from	the
physician.

4) Students who join a team after the fourth Monday (the 22nd calendar day) from the
official	start	of	that	sport	season	and	have	not	participated	in	the	same	sport:
a) on a non-school team or as an individual competitor; or
b) in a camp or clinic; or
c) received private instruction in that sport during the high school season.

D. Students who join a team after the fourth Monday (the 22nd calendar day) from the
official	start	of	the	season	are	eligible for the regular season only (not post-season)
if they have participated in the same sport:
1) on a non-school team or as an individual competitor; or
2) in a camp or clinic; or
3) received private instruction in that sport during the high school season.
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